Rozpływające się w ustach ciasto, chrupiące frytki, a może grillowane, przyprószone ziołami warzywa? Te wszystkie dania przygotujesz z pomocą folii aluminiowej. Dzięki jej wyjątkowym właściwościom zachowają one swój smak i aromat. Zapoznaj się ze wpisem i dowiedz się, jak używać folii podczas pieczenia lub grillowania.
Pieczenie ciasta
Do upieczenia ciasta sprawdzi się nie tylko papier do pieczenia. Dobrym wyborem będzie również folia aluminiowa. Należy nią wyłożyć formę lub brytfannę tak, by błyszcząca strona stykała się z ciastem i zatrzymywała w ten sposób ciepło, a matowa je przepuszczała. Aby wypiek nie przywarł do folii, posmaruj ją olejem. Wysokie temperatury panujące w trakcie pieczenia są folii aluminiowej niestraszne, dlatego jak najbardziej nadaje się ona do przygotowywania pysznych ciast.
Pieczenie frytek w piekarniku
Folii aluminiowej możesz użyć również do pieczenia frytek w piekarniku. By pokrojone ziemniaki nie przykleiły się do folii, trzeba ją posmarować oliwą i dopiero na niej w równomiernych odległościach umieścić frytki. Podobnie jak w przypadku ciasta należy je ułożyć na błyszczącej stronie folii, czyli zatrzymującej ciepło i przyspieszającej w ten sposób pieczenie.
Aby przygotować pieczone frytki, obierz, umyj i pokrój w podłużne paski ziemniaki, a następnie przypraw je ulubionymi przyprawami, na przykład: papryką, bazylią, tymiankiem, majerankiem lub chilli. Jeśli chcesz, by nabrały one naprawdę wyjątkowego aromatu, włóż je do miski wypełnionej oliwą i przyprawami, a następnie wymieszaj. Frytki piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut aż do zarumienienia. Doskonałą do pieczenia frytek i ciasta oraz odporną na przerwanie folię aluminiową proponuje na przykład marka Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne.
Grillowanie potraw
Folia aluminiowa sprawdzi się również podczas grillowania dań. Dzięki niej zachowają one swój smak i aromat, nie ulegną wysuszeniu czy w skrajnych przypadkach – spaleniu. Ponadto folia aluminiowa dzięki swojej elastycznej strukturze doskonale nadaje się do przygotowania większego dania zawierającego różne dodatki, które wymagają odpowiedniego uporządkowania i opakowania. Z jej pomocą przygotujesz grillowane mięsa, kiełbaski, ryby i warzywa z dodatkiem masła bądź oliwy i ziół.
Używając folii aluminiowej, nie tylko upieczesz bądź ugrillujesz potrawy, lecz także przedłużysz świeżość produktów spożywczych, na przykład kanapek przygotowanych na drugie śniadanie. Teraz, gdy już wiesz, jak przygotować smaczne dania z zastosowaniem folii, możesz po nią sięgać regularnie i bez żadnych obaw!