Chociaż omlet możemy znaleźć w wielu kuchniach świata, to Francuzi z jego przyrządzania i podawania uczynili prawdziwą sztukę. Danie to przygotujemy na wiele sposobów, zarówno w formie wytrawnej, z rozmaitymi dodatkami, jak i na słodko, a więc z ulubionymi owocami, bitą śmietaną, cukrem pudrem czy sosem czekoladowym.
Omlet to także nieśmiertelne danie śniadaniowe – śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, a omlet będzie pożywny i dostarczy nam sporo energii.
W naszej kuchni nie ma jednak miejsca na monotonię czy nudę i właśnie dlatego teraz przygotujemy tradycyjny omlet zupełnie inaczej.
Będzie to omlet podwójnie serowy, ponieważ do jego przyrządzenia wykorzystamy starty żółty ser, gotowy posiłek posypiemy zaś pokruszonym serem feta. Warto również zwrócić uwagę na to, co jeszcze znajdziemy na talerzu – gotowy omlet obłożymy ugotowanymi zielonymi szparagami i listkami rukoli. Będzie zatem nie tylko smaczny i pożywny, ale także apetycznie podany bo przecież jemy również (a może przede wszystkim) oczami. Łatwy w przygotowaniu omlet z serem polubią nie tylko miłośnicy francuskiej kuchni, ale też wszyscy, którym zależy na zdrowym i właściwym odżywianiu bowiem poniższy przepis jest przykładem właściwie zbilansowanego posiłku.
Składniki
Do przygotowania dwóch porcji omletu wykorzystamy: pęczek zielonych szparagów, pięć jajek, dwie łyżki mleka, 100 g żółtego sera, 100 g sera feta, garść rukoli, dwie łyżki masła oraz sól i pieprz.
Przepis
Szparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, kroimy w kawałki. Wrzucamy je do posolonej wody i gotujemy przez pięć minut. Żółty ser ścieramy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka solimy, ubijamy na pianę i łączymy z żółtkami oraz startym żółtym serem. Doprawiamy pieprzem.
Przygotowujemy dwie jednakowe patelnie, na każdej rozgrzewamy po łyżce masła, wlewamy po połowie jajecznej masy i smażymy dwa omlety. Gotowe omlety przekładamy na talerze. Obkładamy szparagami i listkami rukoli. Posypujemy pokruszonym serem feta i składamy na pół. Smacznego!