Co warto jeść i pić, kiedy żar płynie z nieba

W czasie upałów najważniejsze jest nawodnienie, dlatego też wybierając poszczególne produkty, powinniśmy zwrócić uwagę na to, które zawierają duże ilości wody. W wielu owocach i warzywach woda stanowi ponad 90 procent i jest świetnym uzupełnieniem tej wypijanej w ciągu dnia. Wraz z wydalaniem potu dochodzi w organizmie do dużej utraty składników mineralnych – przede wszystkim potasu. To właśnie jego warto szukać w produktach, które jemy i pijemy latem.

W upały zaleca się spożywanie owoców z dużą zawartością wody. Mowa tu w szczególności o: arbuzach, brzoskwiniach i nektarynkach. Świetnie sprawdzają się owoce sezonowe, takie jak na przykład śliwki, truskawki czy czereśnie, które są drogocennym źródłem wielu witamin i substancji odżywczych. Jednakże warto pamiętać o tym, że owoców nie możemy jeść bez ograniczeń ze względu na to, że zawierają cukier. Dla przykładu możemy zjeść bezkarnie około 400-500 g truskawek dziennie.

Pragnienie ugaszą również skutecznie fermentowane produkty mleczne, takie jak na przykład kefir czy maślanka, które kryją w sobie wiele właściwości prozdrowotnych. Wspomagają one oczyszczanie organizmu, a przy tym zawierają sporą dawkę łatwo przyswajalnego wapnia. Zamiast tradycyjnych posiłków, a zwłaszcza potraw wymagających gotowania, dietetycy zalecają lekkie dania z owoców i warzyw, które oprócz cennych związków zapewnią też lepsze nawodnienie organizmu i przyjemność z jedzenia. Podstawą letniej diety powinny być także świeże warzywa sezonowe – takie jak na przykład papryka, pomidory, kalafior, bób czy fasolka szparagowa.

Zamiast ciężkiego posiłku, warto sięgnąć po chłodnik, na przykład litewski. Taka zupa serwowana na zimno (przeważnie ma ona temperaturę pokojową), nie dość, że ugasi pragnienie i zaspokoi głód, to jeszcze dostarczy cennych składników. Przygotowuje się go na bazie bulionu. Należy wiedzieć, że podstawowym składnikiem chłodnika jest posiekana botwinka. Oprócz niej dodaje się także kefir, zsiadłe mleko lub śmietanę, a także koperek, pietruszkę i posiekanego ogórka (zielony i kiszony).

Warto również pomyśleć o lekkim i pożywnym posiłku na kolację: to koktajle owocowo-warzywne. Wystarczy zblendować nasze ulubione warzywa i owce – bardzo dobrze komponuje się ze sobą szpinak i truskawki. Świetnym pomysłem jest także zblendowanie ze sobą kefiru lub maślanki z truskawkami.