Tagine z wołowiny

W poszukiwaniu inspiracji na interesujące oraz pyszne dania wybierzmy się koniecznie do krajów Maghrebu, a więc do północno-zachodniej Afryki. Tagine (w spolszczonej wersji tażin, zapisywane czasem jako tadżin) to potrawa szczególnie popularna w Maroku. Tę potrawę zjemy tam dosłownie na każdym kroku, również w małych miejscowościach rzadko odwiedzanych przez turystów. Tagine składa się najczęściej z mięsa, kaszy oraz warzyw, ale to nie wszystko: prawdziwy sekret smaku tego orientalnego posiłku tkwi w mieszance przypraw. Tagine to także nazwa specjalnego naczynia, w którym danie jest przyrządzane. Marokańczycy są ludźmi niezwykle gościnnymi, lubią spotykać się z rodziną czy przyjaciółmi i bardzo często podczas takich właśnie spotkań jako główne danie podawany jest tagine. 

Składniki

Do przyrządzenia sześciu porcji marokańskiego dania wykorzystamy: 600 g wołowiny, dwie łyżki oliwy, cebulę, szczyptę kolendry, 400 g odsączonej i ugotowanej ciecierzycy, 400 g pomidorów, 800 ml bulionu warzywnego, mały kabaczek, 100 g suszonych śliwek (bez pestek), cztery łyżki prażonych płatków migdałowych. 
Marynatę przygotujemy z: szczypty soli gruboziarnistej, świeżo zmielonego czarnego pieprzu, płaskiej łyżeczki przyprawy marokańskiej ras el hanout, łyżki kuminu, łyżki cynamonu i łyżki słodkiej papryki w proszku. 

Przepis

Mięso kroimy w kostkę, nacieramy przyprawami, przykrywamy i wstawiamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia zaczynamy od podgrzania oliwy w rondlu i podsmażania mięsa na średnim ogniu przez około pięć minut.
Dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę i smażymy przez kolejne pięć minut. Dokładamy ciecierzycę, posiekane pomidory oraz wlewamy połowę bulionu warzywnego. Wszystko razem mieszamy. Po zagotowaniu dusimy pod przykryciem jeszcze przez półtorej godziny. W tym czasie z kabaczka usuwamy pestki, a następnie kroimy go w niewielką kostkę. Po upływie czasu dodajemy kawałki kabaczka, suszone śliwki, dolewamy resztę bulionu oraz delikatnie mieszamy. Dusimy na małym ogniu jeszcze przez godzinę. Posypujemy prażonymi płatkami migdałów, podajemy z ugotowanym kuskusem. Smacznego!