Ryby i ich sposoby przyrządzania

W taki oto sposób należy przyrządzać, takie oto gatunki ryb:

1). Pstrąg – bardzo dobry z grilla, z piekarnika, gotowany z wody i na parze, ale również świetny w wersji smażonej.

2). Tuńczyk –  jeśli mały, nadaje się do smażenia, do zup, do gotowania na parze lub w rondlu, świetny z piekarnika i z grilla.

3). Lin – ryba bardzo delikatna, o wyjątkowym smaku. Idealna gotowana lub z piekarnika, podawana z majonezem.

4). Anchois – morska ryba o niewielkich rozmiarach. Idealna do smażenia, pieczenia w piekarniku, ale też doskonała z grilla lub wędzona.

5). Węgorz – doskonały w marynacie, z piekarnika, wędzony i smażony.

6). Labraks – idealny do pieczenia w piekarniku, ale doskonały też z grilla i gotowany na parze.

7). Dorada – doskonała z piekarnika, w folii, z grilla – wykwintna.

8). Karp – jak dorada, świetny też w folii aluminiowej.

9). Jesiotr – wyrafinowany w smaku, doskonały w kawałkach, z piekarnika i rusztu.

10). Sola – doskonała smażona, pyszna jako filet w panierce.

11). Makrela – posiada wyśmienity smak, może być smażona, gotowana na parze, ale też dobra z grilla, jeśli nieduża – może też być gotowana w wodzie.

12). Duża sardynka – przygotowuje się jak anchois, doskonała też z piekarnika.

13). Łosoś – świeży, w kawałkach, idealny z piekarnika, gotowany na parze, wędzony, świetny na przystawkę i do sosów.

14). Piłczyk – przyrządza sie tak samo jak labraksa.

15). Szczupak – delikatny w smaku, idealny do gotowania w wodzie i na parze.

16). Murena – charakteryzuje się delikatnym smakiem, doskonała gotowana i smażona, ale też w galarecie z cytryną.

17). Morszczuk – także bardzo delikatny, idealny gotowany na parze i pieczony.

18). Tau (zwana także ropuchą, ze względu na wygląd) – każdy sposób przyrządzenia – pyszna w wersji smażonej, wędzonej, gotowanej na parze i z wody.

19). Czarnobok –  w kawałkach do zapiekania lub smażenia.

20). Okoń – ryba słodkowodna, doskonały w filetach w cieście, smażony, pieczony na ruszcie lub grillu.

21). Cefal – można przyrządzać na różne sposoby, w zależności od wielkości.

22). Kaprosz – bardzo smaczny, doskonały do zup.