W taki oto sposób należy przyrządzać, takie oto gatunki ryb:
1). Pstrąg – bardzo dobry z grilla, z piekarnika, gotowany z wody i na parze, ale również świetny w wersji smażonej.
2). Tuńczyk – jeśli mały, nadaje się do smażenia, do zup, do gotowania na parze lub w rondlu, świetny z piekarnika i z grilla.
3). Lin – ryba bardzo delikatna, o wyjątkowym smaku. Idealna gotowana lub z piekarnika, podawana z majonezem.
4). Anchois – morska ryba o niewielkich rozmiarach. Idealna do smażenia, pieczenia w piekarniku, ale też doskonała z grilla lub wędzona.
5). Węgorz – doskonały w marynacie, z piekarnika, wędzony i smażony.
6). Labraks – idealny do pieczenia w piekarniku, ale doskonały też z grilla i gotowany na parze.
7). Dorada – doskonała z piekarnika, w folii, z grilla – wykwintna.
8). Karp – jak dorada, świetny też w folii aluminiowej.
9). Jesiotr – wyrafinowany w smaku, doskonały w kawałkach, z piekarnika i rusztu.
10). Sola – doskonała smażona, pyszna jako filet w panierce.
11). Makrela – posiada wyśmienity smak, może być smażona, gotowana na parze, ale też dobra z grilla, jeśli nieduża – może też być gotowana w wodzie.
12). Duża sardynka – przygotowuje się jak anchois, doskonała też z piekarnika.
13). Łosoś – świeży, w kawałkach, idealny z piekarnika, gotowany na parze, wędzony, świetny na przystawkę i do sosów.
14). Piłczyk – przyrządza sie tak samo jak labraksa.
15). Szczupak – delikatny w smaku, idealny do gotowania w wodzie i na parze.
16). Murena – charakteryzuje się delikatnym smakiem, doskonała gotowana i smażona, ale też w galarecie z cytryną.
17). Morszczuk – także bardzo delikatny, idealny gotowany na parze i pieczony.
18). Tau (zwana także ropuchą, ze względu na wygląd) – każdy sposób przyrządzenia – pyszna w wersji smażonej, wędzonej, gotowanej na parze i z wody.
19). Czarnobok – w kawałkach do zapiekania lub smażenia.
20). Okoń – ryba słodkowodna, doskonały w filetach w cieście, smażony, pieczony na ruszcie lub grillu.
21). Cefal – można przyrządzać na różne sposoby, w zależności od wielkości.
22). Kaprosz – bardzo smaczny, doskonały do zup.