Co zjeść przed wejściem na pokład samolotu to pytanie, które zaprząta naszą głowę za każdym razem, gdy wybieramy się w podróż samolotem.
Nie wszystkie organizmy podczas podróży zachowują się tak samo i pokarmy lub napoje, które mogą mieć negatywny wpływ na jednych, nie mają takiego wpływu na innych.
Jednak podczas przygotowań do podróży samolotem, w pośpiechu związanym z pakowaniem, dotarciem na czas, przestrzeganiem środków bezpieczeństwa na lotnisku i oczekiwaniem na wejście na pokład, może dojść do wielu stresujących sytuacji. A nasz żołądek cierpi jako pierwszy!
Aby oczekiwanie na lotnisku było naprawdę pozytywnym doświadczeniem i aby lot samolotem był pozytywnym doświadczeniem, bez negatywnego wpływu na trawienie i pracę jelit, wyjaśnimy, co należy jeść przed wejściem na pokład samolotu i czego unikać, jeśli podróżujesz w ten sposób.
Co należy zjeść przed wejściem na pokład samolotu?
Pij więcej wody przed, w trakcie i po podróży
Zacznij od odpowiedniego nawodnienia organizmu na długo przed wejściem na pokład samolotu. Pij regularnie wodę, a uchronisz się przed problemami trawiennymi, zaparciami i bezsennością. Odpowiednie nawodnienie pomoże Twojemu układowi trawiennemu lepiej funkcjonować i przeciwdziałać stresowi związanemu z przesiadkami, czekaniem, fast foodami i brakiem snu.
Przygotuj swoją florę jelitową za pomocą jogurtu
Na tydzień przed lotem włącz do swojej diety codzienny jogurt. Stworzy to zdrowsze środowisko trawienne i jelitowe, które pomoże uniknąć problemów takich jak refluks, zaparcia i zgaga.
Jogurt zawiera probiotyki, które zwiększają ilość przyjaznych bakterii w jelitach i pomagają zapobiegać chorobom. Jeśli nie lubisz codziennie jeść lub pić jogurtu, jedną z możliwości jest przyjmowanie probiotyków w postaci tabletek.
Jedz żywność zawierającą błonnik i unikaj surowej żywności
Przed, w trakcie i po locie zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, naturalnych i dobrze ugotowanych. Można jeść np. grillowane ryby lub kurczaka, ryż, zupy warzywne, pieczywo z błonnikiem i gotowane warzywa. Takie posiłki będą lekkostrawne, a Twój żołądek podziękuje Ci za nie podczas zmiany ciśnienia w samolocie i po dotarciu na miejsce urlopu lub pracy służbowej.
Produkty spożywcze, których należy unikać podczas podróży samolotem
Wyjaśniliśmy już, co należy jeść i pić podczas podróży samolotem, ale jakich produktów należy unikać?
Fast foody i żywność smażona
Wszyscy wiemy, że żywność typu fast food zawiera dużo tłuszczu, soli i cukru i nie jest wcale zdrowa. Jedzenie ich od czasu do czasu nie szkodzi, jeśli odżywiamy się zdrowo. Jednak kiedy wybieramy się w podróż, te wysoko przetworzone produkty mogą powodować u nas duży dyskomfort i być bardzo trudne do strawienia. Unikaj ich i jedz więcej produktów naturalnych.
Warzywa wytwarzające gaz
Istnieją warzywa i zboża, które są bardzo zdrowe i dobre dla organizmu. Jednak w czasie podróży mogą one powodować gazy i odbijanie się. Jeśli nie wypuszczamy tych gazów, ponieważ znajdujemy się w samolocie z kilkoma innymi osobami, wzdęcia są ponownie wchłaniane przez organizm. Skutkiem tego jest ból i burczenie w żołądku i jelitach, skurcze brzucha, a nawet bolesne bóle w klatce piersiowej. Przed lotem i w jego trakcie należy unikać spożywania roślin strączkowych i warzyw, takich jak kapusta, brokuły i kalafior. Również czosnek i cebula, ponieważ powodują nieświeży oddech i mogą być ciężkostrawne. A jeśli cierpisz na gazy, zażyj preparat ułatwiający trawienie, aby posiłek nie spowodował tego nieprzyjemnego problemu.
Na szczęście większość posiłków serwowana w samolotach jest dosyć lekka i raczej zdrowa.