Nachosy z guacamole – pomysł na imprezową przekąskę

Nawet gdy stoły na domowej imprezie są wypełnione w całości talerzami z wymyślnymi koreczkami, kanapeczkami i wrapami, jeśli tylko zagoszczą na nich miski ze zwykłymi chipsami i nachosami, można wręcz założyć się o to, że to właśnie one zostaną opróżnione w pełni w pierwszej kolejności.

Zdrowe a niezdrowe przekąski na imprezach

Każdy lubi uraczyć się od czasu do czasu jakimś chrupkim kawałkiem ziemniaka z przyprawami. Niektórzy lubią też jeść zdrowe przekąski – przepisy na zdrowe przekąski znajdziemy chociażby na portalu www.pikantna.pl. Aby jednak imprezowe przekąski nie były aż tak nudne i nie przypominały tych podawanych na dziecięcych imprezach urodzinowych, można lekko je podkręcić przy pomocy różnorodnych sosów, wśród których koniecznie powinno znaleźć się miejsce na przepyszny i bardzo elegancki sos z awokado, czyli nic innego, jak po prostu guacamole.

Sos do przekąsek

Miłośnicy awokado na pewno mają już swój patent na wykonanie idealnego zielonego sosu. Smaki są różne i wynikają z mocno indywidualnych upodobań, dlatego by odkryć najlepszy przepis na guacamole, trzeba to guacamole wykonać przynajmniej kilkukrotnie, dochodząc do tego, jakie przyprawy rzeczywiście się w nim odnajdują, a które dodatki kompletnie do niego nie pasują. Baza zawsze jest jednak taka sama. Sos powstaje zwykle z kilku mocno dojrzałych i bardzo miękkich awokado, które należy wydrążyć i rozgnieść dokładnie widelcem na kremową papkę. Masa jest uzupełniana czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i różnymi przyprawami, których proporcje wyznacza się indywidualnie. Niektórzy zastępują sok z cytryny sokiem z limonki, podczas gdy inni decydują się na dodatek ostrych papryczek chili, świeżego rozmarynu albo kolendry. Bazowy przepis na guacamole może być urozmaicany dosłownie na tysiące różnych sposobów.

Dobrym pomysłem będzie na pewno wykonanie tej zielonej pasty w większej ilości, aby wystarczyła ona do pokrycia nie tylko chipsów i nachosów, ale też i różnych innych przekąsek. Guacamole pasuje między innymi do pszennych paluchów i tortilli. Mnóstwo osób lubi także zjadać je na kawałkach świeżego pieczywa bądź na chrupiącej bagietce.