Tofu to składnik, który jest obecny w kuchniach większości wegetarian i wegan. Odgrywa ogromną rolę w diecie bezmięsnej i świetnie zastępuje mięso w wielu daniach. Dania z tofu to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą zredukować ilość mięsa w swojej diecie. Przepisy z tofu są równie sycące jak te z mięsem i dostarczają organizmowi potrzebnych składników. Dania z tofu są tak różnorodne, że na pewno znajdziesz przepis na każdy posiłek dnia. Na śniadanie świetnie sprawdzi się tofucznica, czyli jajecznica bez jajek. Na obiad możesz przygotować klopsiki z tofu, a na kolację pad thai – także z tofu!
Jak obchodzić się z tofu
Wyróżnia się parę rodzajów tofu, które najczęściej można znaleźć na sklepowych półkach.
- tofu naturalne – świeże, czyste tofu o średniej twardości, to uniwersalny składnik obiadów, sałatek i deserów;
- tofu wędzone – charakteryzuje się przyjemnym wędzonym, lekko słonym smakiem i doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju kaszami, zupami czy daniami zapiekanymi;
- tofu marynowane – marynowane w sosie sojowym jest pełnym smaku produktem, który idealnie sprawdza się jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałat, a także składnik zimnych przystawek;
- tofu z dodatkiem wybranych ziół czy składników takich jak czosnek, chilli etc.;
- silken tofu – tofu jedwabiste, jest bardziej miękkie niż tofu naturalne i łatwo się rozpada.
Co warto wiedzieć, jeśli blok tofu uprzednio się zamrozi, to po rozmrożeniu będzie miało gąbczastą strukturę, która znacznie łatwiej i skuteczniej będzie chłonąć wszelkie marynaty do tofu. Z kolei nie sprzyja to miksowaniu na pasty, bo masa nie będzie taka gładka. Dlatego warto wiedzieć, do czego wykorzystamy dany blok tofu i przechowywać je w odpowiedni do jego przeznaczenia sposób. Wszystkie te rodzaje tofu można znaleźć w ofertach rabatowych sklepów, które można znaleźć na Kaufino (przykładowo gazetka promocyjna Makro). Tofu często bywa przeceniane, można kupić przykładowo tofu Biedronka. Co ciekawe, tofu Biedronka jest odrobinę inne niż tofu marek własnych innych sklepów. Ma inną strukturę i odrobinę inny smak. Dlatego warto spróbować tofu różnych marek i zdecydować, które smakuje i pasuje nam najbardziej.
Dania z tofu mogą przybrać najróżniejszą postać. Tofu wędzone z zasady nadaje się raczej do wytrawnych dań, ale tofu naturalne – ze względu na swój neutralny smak – przybiera taką postać, jaką mu się nada i jak się je doprawi. Dania z tofu ograniczone są tak naprawdę jedynie wyobraźnią.
Makaron z tofu
Makaron z tofu można przygotować na nieskończoną ilość sposobów. Jednym z najprostszych i najszybszych jest makaron z tofu w sosie sojowym. Przepisy z tofu zazwyczaj wymaga, by tofu zamarynować. Marynata do tofu może, tak naprawdę, być dowolna. Tego rodzaju przepisy z tofu nie wspominają o mrożeniu tofu, jednak właśnie uprzednio zamrożone będzie smakować najlepiej.
Tofu, bądź tofu wędzone należy pokroić w kostkę, por pokroić w talarki, a czosnek drobno posiekać. Sos sojowy należy wymieszać z wodą, syropem klonowym, tahini, mąką, odrobinąsoku z cytryny, erytrolem i kawałkiem startego imbiru. Całość należy wymieszać z tofu i odstawić. Następnie należy podsmażyć por i czosnek, następnie należy smażyć razem z tofu. Resztę sosu należy dolać do warzyw i tofu po tym, jak podsmażą się na złoto. Wystarczy dodać dowolny makaron z brokułem, które w międzyczasie razem się gotowały. Wszystkie potrzebne składniki oferują ulotki promocyjne różnych sklepów, które znaleźć można na Kaufino.
Sałatka z tofu
Sałatka z tofu to pyszna opcja na obiad lub kolację. Jest łatwa w przygotowaniu, a przy tym niezwykle sycąca i bardzo smaczna. Do sałatki z tofu można dodać dowolne warzywa, ale ten przepis skupi się na sałacie, pomidorkach koktajlowych, papryce zielonej, marchewce, orzechach laskowych i awokado. W misce należy połączyć musztardę z sosem sojowym. Tofu należy pokroić w kostkę i wrzucić do marynaty na 15 minut. Marynata do tofu może zostać zmieniona na dowolną inną marynatę. Sałatę należy opłukać i włożyć do dużej miski. Paprykę i obraną marchewkę, a także awokado należy pokroić w słupki, a pomidorki należy przekroić na pół, następnie połączyć warzywa z sałatą. Potem należy rozgrzać patelnię i smażyć na niej orzechy przez 2 minuty, następnie orzechy należy przenieść do miski z sałatą, a na patelni podgrzać tofu przez 5 minut – i gotowe. Składniki na to danie można znaleźć w ofertach różnych sklepów, przykładowo oferuje je gazetka promocyjna Makro.
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami marynowane w sosie tamari to fantastyczna propozycja na w pełni wegański i sycący obiad. Podane w towarzystwie kaszy i aromatycznego sosu zachwyci swym smakiem nawet najzagorzalszych amatorów diety mięsnej. Tofu odciskamy z zalewy i kroimy w kostkę. Nacieramy je mieszanką sosu tamari (lub sojowego), oleju sezamowego, soku z cytrynu, imbiru, papryki chilli, cukru trzcinowego i przeciśniętego przez praskę czosnku. Zamarynowane tofu odkładamy na minimum pół godziny. Dymkę obieramy i sieczemy na drobno. Marchewkę oraz paprykę kroimy w słupki julienne. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oleju podsmażamy tofu na złoto. Dodajemy warzywa i smażymy przez kolejne 3–4 minuty na wysokim ogniu. Tofu z warzywami podajemy w towarzystwie kaszy lub innego ulubionego dodatku.