Czym różnią się od siebie domowe AGD do kuchni i profesjonalny sprzęt gastronomiczny?

W restauracjach, bistrach czy stołówkach kucharze pracują na specjalnie przystosowanych urządzeniach. AGD przeznaczone do użytku domowego w większości przypadków w ogóle nie sprawdza się w takich warunkach. Z czego to wynika?

Standardowa kuchenka jest zdecydowanie tańsza niż modele dedykowane do użytku przemysłowego. W praktyce korzystanie z niej będzie jednak zupełnie nieopłacalne, a z wielu względów nawet potencjalnie kłopotliwe. Wyjaśniamy, co właściwie odróżnia profesjonalne wyposażenie do gastronomii od sprzętu do użytku prywatnego! 

Sprzęt gastronomiczny a domowy – różnice

Profesjonalne wyposażenie gastronomii jest projektowane i produkowane w taki sposób, by mogło być możliwie najbardziej wydajne oraz wytrzymałe. Doskonale znosi wielogodzinną pracę, ponieważ jest odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz szereg szkodliwych czynników, m.in. wilgoć czy wysokie/niskie temperatury.

W porównaniu z domowym AGD, sprzęt gastronomiczny jest przede wszystkim bardziej:

  • wytrzymały (wykonuje się go z odpornych materiałów, np. stali nierdzewnej),
  • wydajny (pozwala przygotowywać duże ilości żywności na raz),
  • ekonomiczny i ekologiczny (optymalizuje zużycie prądu, gazu i wody),
  • precyzyjny (pozwala odpowiednio dostosować wszystkie parametry np. pieczenia),
  • funkcjonalny (posiada wiele dodatkowych opcji i udogodnień),
  • prosty w obsłudze (jest intuicyjny, a do tego automatyzuje wiele czynności),
  • łatwy w czyszczeniu, konserwacji i naprawie (da się szybko, bez wysiłku i względnie tanio utrzymywać go w dobrej kondycji oraz pełnej sprawności),
  • bezpieczny (posiada liczne zabezpieczenia i systemy ochrony),
  • minimalistyczny (prosty design sprawia, że jest uniwersalny estetycznie oraz prosty w czyszczeniu).

Sprzęt gastronomiczny często jest też przystosowany do pełnienia konkretnej funkcji. W niektórych lokalach potrzebne są np. piece piekarnicze albo rożen do kurczaka. Takie wyposażenie kupuje się u sprawdzonych producentów i/lub dystrybutorów, takich jak np. GastroProdukt.

Profesjonalny czy domowy – jaki sprzęt wybrać?

Nie ulega wątpliwości, że do lokalu gastronomicznego należy wybrać profesjonalne wyposażenie. Co jednak zrobić, gdy ma się większe wymagania co do sprzętu wykorzystywanego w domu? 

Przemysłowe modele są kosztowne, duże, a do tego mają specyficzny, bardzo prosty design. Idealnym kompromisem są urządzenia AGD premium, idealne dla zawodowych kucharzy i innych osób, które chcą mieć w swoim domu lepszy sprzęt. Takie modele oferuje np. marka Lofra. W katalogu dostępne są m.in. efektowne i funkcjonalne piekarniki retro.