Pizzerinki kebab (bez mięsa)

Gdy doskwiera nam głód, najlepiej przygotować coś pysznego, pożywnego i łatwego. W takiej sytuacji znakomicie sprawdzi się przepis na pizzerinki à la kebab, które nieco przypominają dania szybkiej kuchni, są jednak zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze. Dodatkową zaletą tych pizzerinek jest fakt, że możemy przyrządzić je w wersji wege, bez mięsa i składników odzwierzęcych. W tym celu wykorzystamy naturalne tofu, któremu niejako można w kuchni nadawać właściwy smak. Ulubione dodatki i przyprawy sprawią zaś, że nasze danie będzie prawdziwie orientalne. 

Składniki

Do przygotowania ciasta na pizzę wykorzystamy: 700g mąki typu 00, 7 g suszonych drożdży, dwie łyżki oliwy, szklankę wody oraz łyżkę soli. 
Do przygotowania tofu będą nam potrzebne: kostka naturalnego tofu, dwie łyżki oleju, łyżka soku z cytryny, łyżka sosu sojowego, łyżka wędzonej papryki, po pół łyżeczki ostrej papryki, tymianku i majeranku oraz ząbek czosnku. 
Dodatkowo wykorzystamy: pół czerwonej cebuli, półtorej szklanki przecieru pomidorowego, po łyżeczce oregano i bazylii, sześć marynowanych ostrych papryczek, 200 g sera (można wykorzystać ser wegański). 
Z tych proporcji powinniśmy uzyskać sześć pizzerinek. 

Przygotowanie

Przygotowujemy tofu: czosnek przeciskamy przez praskę, tofu kroimy w grubą kostkę. Składniki marynaty łączymy ze sobą i zalewamy nią wszystkie kawałki tofu. Odstawiamy na całą noc, a przed użyciem podsmażamy przez kilka minut na patelni. 

Przygotowujemy ciasto: do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże i łyżkę soli, wszystko mieszamy. Dodajemy oliwę i stopniowo dolewając wodę, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto powinno być sprężyste i nie może kleić się do dłoni. Przykryte ściereczką odstawiamy na pół godziny. Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami. Ser ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w piórka. Ciasto dzielimy na sześć części. Poszczególne części rozwałkowujemy, smarujemy sosem, posypujemy startym serem, nakładamy nań cząstki cebuli, tofu i marynowane papryczki. Pieczemy przez dziesięć minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni C. Smacznego!