Piekarnik wolnostojący to sprzęt, który kojarzy się bardziej z użytkiem typowo domowym czy kempingowym. Czy jednak może on znaleźć swoje miejsce również w profesjonalnej kuchni? Jak gastronomiczne piekarniki wolnostojące mogą pomóc w przyrządzaniu potraw profesjonalistom?
Krótka charakterystyka wolnostojących piekarników dla gastronomii
Czym jest piekarnik wolnostojący? To raczej niewielkie urządzenie, które w swojej prostej formie służy do termicznej obróbki jedzenia, ale jego rolę w nowoczesnej kuchni można rozszerzyć na wiele innych funkcji. Gastronomiczne piekarniki wolnostojące, zaprojektowane do użycia w restauracjach czy hotelach, ale i nadające się do prywatnego zastosowania, wyróżniają się szeregiem specjalistycznych cech, które ułatwiają pracę w kuchni i pozwalają na przygotowanie wysokiej jakości potraw. Ze względu na swoje niewielkie rozmiary są określane również jako przenośne piekarniki czy też mobilne piekarniki wolnostojące. W tego rodzaju piekarnikach można przygotowywać dania dokładnie tak, jak w ich większych odpowiednikach – wolnostojące modele gastronomiczne również poszczycić się mogą odpowiednią mocą i wieloma opcjami ustawienia parametrów pracy – sprawdzą się więc podczas duszenia mięsa, przygotowywania zapiekanki warzywnej czy pieczenia ciasta.
Cechy i funkcje gastronomicznych piekarników wolnostojących
Gastronomiczne piekarniki wolnostojące różnią się od swoich standardowych odpowiedników przede wszystkim pojemnością, jednak nie można zarzucić im mniejszej wydajności. Co więcej, nieduży rozmiar przekłada się tak naprawdę na energooszczędność, a do tego umożliwia wykorzystanie piekarnika nie tylko w kuchni, ale też podczas bankietów czy nawet zewnętrznych eventów (warunkiem jest oczywiście dostęp do zasilania).Wielkość jest tu zaletą – taki piekarnik można wstawić nawet do bardzo małej kuchni czy obiektu gastronomicznego, jak kawiarenka czy piekarnia z pączkami lub innymi deserami, zapewniając jednocześnie możliwość profesjonalnego wypieku na miejscu. Użytkownik ma możliwość regulacji temperatury i czasu pieczenia z dużą precyzją, co pozwala na perfekcyjne dopracowanie każdego przepisu. Wiele modeli jest już wyposażonych w termoobieg, który pozwala na równomierne przygotowanie potrawy, ograniczając ryzyko jej przypalenia lub, odwrotnie, niedogotowania. Na uwagę może też zasługiwać model przystosowany do znacznie wolniejszej obróbki, na przykład niskotemperaturowy piekarnik wolnostojący ze sklepu Technica, który zapewnia bardzo delikatne przygotowywanie potraw w znacznie niższych temperaturach, niż zazwyczaj, a więc i w nieco dłuższym czasie.
Przydatność gastronomicznych piekarników wolnostojących w profesjonalnej kuchni
Rola piekarników wolnostojących w profesjonalnej gastronomii jest nie do przecenienia. Stałe kontrolowanie temperatury i czasu pieczenia, możliwość przygotowania różnych potraw i zaawansowane funkcje technologiczne to tylko niektóre zalety tych urządzeń. Dodatkowo piekarniki wolnostojące charakteryzują się wyjątkową trwałością i łatwością w konserwacji. Większość modeli jest wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej, co gwarantuje długą żywotność nawet przy intensywnym użytkowaniu.