Jeśli prowadzisz restaurację, to pewnie wiesz, że frytownica to kluczowy element jej wyposażenia. Jej konstrukcja, funkcje i precyzyjna kontrola temperatury mają bezpośredni wpływ na końcowy efekt smażenia. Wysokiej jakości frytki to nie tylko złocisty kolor i chrupiąca skórka, ale także odpowiednia tekstura i smak, które zależą od właściwego procesu smażenia.
Jak frytownica może wpłynąć na finalną jakość frytek?
Wybór odpowiedniej frytownicy gastronomicznej ma istotny wpływ na jakość serwowanych frytek. Postaw na sprzęt, który zapewni Ci precyzyjną kontrolę temperatury oleju, dzięki czemu przygotowane frytki będą posiadać chrupiącą, smakowitą skórkę. Pamiętaj też, że optymalna temperatura smażenia frytek to zazwyczaj około 170–190°C. Zbyt niska temperatura powoduje nasiąkanie olejem, a zbyt wysoka może prowadzić do przypalenia.
Dobra frytownica gastronomiczna posiada również:
- funkcję równomiernego podgrzewania oleju, dzięki czemu przygotowane w jej wnętrzu frytki jednolite pod kątem kolorystyki, tekstury i chrupkości,
- filtry oraz separatory zanieczyszczeń, które zatrzymują resztki jedzenia oraz odprowadzają zanieczyszczenia z oleju, dzięki czemu zachowują one swój naturalny smak,
- funkcję automatycznego podnoszenia kosza, która usprawni wkładanie i wyjmowanie frytek.
Warto również doposażyć swoją kuchnię we frytownicę, która będzie posiadać cyfrowe sterowanie umożliwiające programowanie różnych trybów smażenia.
Jak przygotować idealne frytki?
Jeśli chcesz przygotować idealne frytki, to dobra frytownica gastronomiczna może być w tym bardzo pomocna. Warto jednak pamiętać, że równie istotne jest posiadanie odpowiednich umiejętności, które pozwalają przygotować smaczny posiłek.
Jak zatem przygotować idealnie przyrządzone frytki?
- Najpierw należy wybrać odpowiednie ziemniaki. Wybierz surowiec o dużej zawartości skrobi, gdyż nawet po przysmażeniu zachowają one miękkie wnętrze i chrupiącą skórkę.
- Następnie kroimy ziemniaki tak, aby uzyskać surowe frytki. Warto je wcześniej przepłukać, aby usunąć nadmiar skrobi. Jeśli osuszysz frytki przed smażeniem, zmniejszysz ryzyko rozpryskiwania oleju.
- Podwójne smażenie to klucz do smacznych i pożywnych frytek. Postaw na sprzęt, który taką funkcję obsługuje. W pierwszym etapie danie jest podgrzewane wewnątrz w temperaturze 150 stopni Celsjusza, a w drugim jest smażone w temperaturze wyższej o 30 stopni.
- Wybierz dobry olej. Postaw na olej rzepakowy lub arachidowy, które gwarantują, że smażenie będzie przebiegać bez niepożądanych aromatów.
W https://gastroplaneta.pl/pl/c/Frytownice-gastronomiczne/44 znajdziesz frytownice, dzięki którym przyrządzenie frytek będzie prawdziwą przyjemnością.